skip to Main Content

Hoe bereken je de waarde van je auto en waarom zou je dit willen doen?

Dagwaarde van je auto berekenen

Hoe bereken je de waarde van je auto en waarom zou je dat willen weten?

Als je een auto hebt, dan is het handig om te weten wat deze waard is. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je de auto wilt verkopen of inruilen. Maar ook als je een autoverzekering wilt afsluiten is het handig om te weten wat de auto waard is.

De verschillende methodes om de waarde van je auto te berekenen

Er zijn verschillende manieren om de waarde van je auto te kunnen berekenen. Een veelgebruikte methode is de dagwaarde. Dit is de waarde van de auto op het moment dat je deze wilt verkopen of inruilen. De dagwaarde wordt onder andere bepaald aan de hand van het merk en type auto, de leeftijd, de kilometerstand en de staat van de auto. Er zijn verschillende websites waarop je de dagwaarde van je auto kunt berekenen.

Een andere methode om de waarde van je auto te bepalen, is door te kijken naar de nieuwwaarde en de afschrijving van de auto. De nieuwwaarde is de prijs die je betaalt voor een nieuwe auto. De afschrijving is de waardevermindering van de auto in de loop van de jaren. Dit kun je berekenen door de nieuwwaarde te verminderen met de afschrijving over een bepaald aantal jaren. 

Waarom is het belangrijk om de waarde van je auto te berekenen?

Het berekenen van de waarde van je auto is belangrijk om verschillende redenen:

  • Als je bijvoorbeeld je auto wilt verkopen of inruilen, dan wil je graag weten wat deze waard is. Zo kun je een realistische prijs vragen en voorkom je dat je te weinig geld krijgt voor je auto.
  • Ook als je een autoverzekering wilt afsluiten is het belangrijk om te weten wat de waarde van de auto is. De premie van de autoverzekering wordt namelijk mede bepaald aan de hand van de waarde van de auto. Heb je een dure auto? Dan wil je die misschien tegen een hogere premie verzekeren. Als je dan schade hebt, krijg je in de meeste gevallen meer uitbetaalt door de verzekeraar. Een oude auto, die je bijvoorbeeld na 20 jaar van je oma hebt gekocht, wil je misschien voor een iets lager bedrag per maand verzekeren. Deze is immers, financieel gezien, minder waard.
  • Daarnaast kan het berekenen van de waarde van je auto ook van pas komen bij schade. Als je auto schade heeft opgelopen, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar de dagwaarde van de auto. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde, dan kan het zijn dat de verzekeraar besluit om de auto total-loss te verklaren.

Back To Top