skip to Main Content

Zo overleef jij met gemak zwarte zaterdag!

Filerijden tijdens zwarte zaterdag

Zo overleef jij met gemak zwarte zaterdag!

Het blijft voor de meeste vakantiegangers een nachtmerrie: zwarte zaterdag. Uren in de file staan. De aankomsttijd op je navigatiesysteem blijft maar oplopen. Voor veel mensen reden voor frustraties. Ontzettend zonde natuurlijk, want vakantie hoort leuk te zijn!

Wat is zwarte zaterdag? 

Voor wie de term nog niet kent: op deze dag staan de snelwegen vol met vakantieverkeer. Met dus lange files en veel stress tot gevolg. De ANWB doet ieder jaar een voorspelling over de drukste dagen van dat jaar. Ga je toch op pad op een zwarte zaterdag? Dan hebben wij een paar tips om het hopelijk iets gemakkelijker te maken.

Tip 1: vermijd drukke wegen

Deze tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is toch wel de belangrijkste. Vermijd de drukste wegen en raadpleeg voor vertrek de verkeersinformatie om te zien welke wegen druk zullen zijn. Houd er ook rekening mee dat alternatieve routes ook drukker kunnen zijn dan normaal. Je kunt ook de dag voor of na zwarte zaterdag vertrekken. Ga je toch op zaterdag? Vertrek dan niet al te vroeg, maar juist wat later op de dag.

Tip 2: maak regelmatig stops

Of je er nu toch voor kiest om op zwarte zaterdag te rijden of elke andere willekeurige dag: stop regelmatig! Dit is niet alleen goed voor het strekken van je benen, maar het helpt ook om de kans op vermoeidheid en concentratieproblemen te verminderen. Maak daarom om de 2 uur een korte stop van ongeveer 15 tot 30 minuten. Probeer die momenten te genieten van de reis. Ook dat hoort bij de vakantie!

Tip 3: neem voldoende eten en drinken mee

Kom je in de file terecht? Dan kan het soms best lang duren voordat je verder kunt rijden. Dit kan oplopen tot in de uren. Neem daarom voldoende eten en drinken mee, zodat je niet zonder komt te zitten. Neem je een huisdier mee? Neem dan ook eten en drinken mee voor je viervoeter.

Tip 4: probeer jezelf en elkaar te vermaken

Gelukkig hebben we tegenwoordig heel veel opties om onszelf onderweg te vermaken. Zoek bijvoorbeeld een leuke afspeellijst op Spotify. Je kunt ook podcasts gaan luisteren. Gemiddeld duren podcasts tussen de 30 en 45 minuten. Voordat je het weet vliegt de tijd voorbij.

Tip 5: plan alvast twee reisdagen in

Als je van tevoren besluit om twee (of drie) dagen over de reis te doen, kan dat een hoop stress besparen. De reis is eigenlijk een deel van de vakantie en dat mag daarom ook leuk zijn. Kies een tussenstop met een fijn hotel, zodat je kunt opladen voor de rest van de reis.

Tip 6: zorg ervoor dat je auto is gecontroleerd

Lange reis voor de boek? Laat dan je auto even checken door de garage. Controleer ook de bandenspanning, het profiel van je banden, de ruitenvloeistof én of je airco werkt. Het is vervelend als je onderweg, al helemaal in het buitenland, ineens tegen autoproblemen aanloopt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Controleer ook de regels die gelden in het buitenland. In sommige landen moet je bijvoorbeeld verplicht in het bezit zijn van een gekleurd hesje, mocht je een ongeluk krijgen. 

Tip 7: check voor vertrek je autoverzekering

Als je schade rijdt tijdens vakantie, vooral in het buitenland, wil je weten hoe je verzekerd bent. Kom je terecht in een ongeluk? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar als je weet dat het bij thuiskomst goed is geregeld, hoef je je daar niet zorgen over te maken.

Probeer er simpelweg het beste van te maken. Maak je de keuze om toch te rijden op zwarte zaterdag? Stel je dan in op drukte. Neem extra pauze, las een tussenstop in of maak de keuze om ergens te overnachten. Je kunt er ook altijd voor kiezen om de dag voor of de dag na zwarte zaterdag te gaan rijden. En als het lukt, probeer dan ergens te overnachten. Al met al is je reis ook een belangrijk deel van je vakantie. Dat zou niet stressvol moeten zijn!

Back To Top