skip to Main Content

8 tips om je auto klaar te maken voor de winter

Glad wegdek

8 tips om je auto klaar te maken voor de winter!

De koude wintermaanden: niet alleen wij, maar ook je auto kan het daar best zwaar mee hebben. De ene dag kom je de auto niet in door dichtgevroren deuren, de volgende dag besluit je accu om ermee op te houden. Gelukkig zijn er veel tips die jij kunt toepassen om veilig op pad te gaan in de winter, zonder problemen.

Tip 1: controleer je accu van je auto!

De accu van je auto doet soms minder goed z’n werk bij lage temperaturen. Controleer daarom regelmatig je accu bij een autogarage. Is hij niet meer optimaal? Laat hem dan vervangen. Zorg er ook voor dat de polen en klemmen van de accu schoon zijn. Ons advies is om altijd voor de winter je auto even te laten checken bij een garage. Neem voor de zekerheid ook altijd startkabels mee als je onderweg gaat, voor het geval dat.

Tip 2: controleer je autobanden

Check de bandenspanning regelmatig. Dit kun je doen bij het tankstation. Je kunt in de deur van de auto kijken wat de juiste bandenspanning is. Zorg er ook voor dat de profieldiepte van de band voldoende is, minimaal 1,6 mm. Bij winterse weer kun je ook winterbanden gebruiken voor meer grip op de weg. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht! Ga je naar het buitenland? Controleer dan of je winterbanden nodig hebt. Rijdt je schade zonder winterbanden in een land waar dit verplicht is? Dan wordt de schade niet gedekt.

Tip 3: zorg voor goede ruitenwissers en vul de ruitenwisservloeistof bij

Goede ruitenwissers zijn belangrijk voor goed zicht, natuurlijk niet alleen in de winter. Zorg dat de ruitenwissers in goede staat zijn en vervang ze op tijd. Ook gebruik je in de winter vaak meer ruitenwisservloeistof om je zicht te verbeteren. Controleer goed of je ruitenwisservloeistof antivries heeft. Het kan namelijk zijn dat normale ruitenwisservloeistof bevriest bij koude temperaturen.

Tip 4: controleer de verlichting van je auto

Vervang kapotte lampen en controleer regelmatig je verlichting. In de winter wordt het sneller donker en is het langer donker, je wilt niet dat andere weggebruikers jou niet zien in het donker. Haal ook regelmatig even een doekje over je lampen. Door zout, sneeuw of andere viezigheid kan het dat je minder zichtbaar bent.

Tip 5: bescherm de lak van je auto

Door pekel en vuil op de weg, kan je lak sneller beschadigen. Strooizout is ook niet vriendelijk voor je autolak. Bescherm je auto daarom na een poetsbeurt met wax- of lakbescherming. Zo blijft je auto lang mooi!

Tip 6: zorg voor een ijskrabber en slotontdooier

Een ijskrabber is onmisbaar in de winter. Maak je auto ijsvrij voordat je de weg op gaat. Zo heb jij voldoende zicht en kunnen anderen jou ook goed zien. Je kunt ook een ijsdeken op je voorruit leggen wanneer het gaat vriezen. Dit scheelt je in de ochtend veel tijd! Daarnaast kun je een slotontdooier gebruiken om je deuren te openen wanneer ze vast zijn gevroren. Natuurlijk wel belangrijk om dit buiten de auto te bewaren.

Tip 7: laat je auto regelmatig onderhouden

Laat je auto regelmatig, maar in ieder geval voor de winter, controleren door een autogarage. Alle belangrijke onderdelen worden gecontroleerd en zo nodig vervangen. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op gaat! De garage kan ook je banden omwisselen naar winterbanden.

Tip 8: check je autoverzekering

Controleer ook altijd even je autoverzekering. Veel mensen weten namelijk niet hoe zij verzekerd zijn. Krijg je ondanks je goede voorbereiding toch een ongeluk? Dan wil je graag weten welke schade de verzekeraar wel en niet dekt. Bots je ergens tegenaan? Dan krijg je bijvoorbeeld geen schade vergoed als je alleen WA verzekerd bent. Je bent dan wel verzekerd voor de schade die je mogelijk aan hebt gericht aan de auto van een ander. Met een WA+ of allrisk verzekering krijg je wel de schade vergoed bij dit soort ongelukken.

Het winterklaar maken van je auto is dus belangrijk om veilig de weg op te gaan. Controleer regelmatig je accu, banden, ruitenwissers, verlichting en vul je ruitenwisservloeistof bij. Bescherm de lak van je auto, zorg voor een ijskrabber, slotontdooier en ga regelmatig langs de autogarage. Zo ben je verzekerd van een veilige en goed werkende auto!

Back To Top