skip to Main Content

Een auto-ongeluk zit in een klein hoekje

Auto-ongeluk

Een auto-ongeluk zit in een klein hoekje..

Je staat op een overvol parkeerterrein, zet je auto in de achteruit en hoort plots een knarsend geluid: je hebt een paaltje geraakt. De schade lijkt best groot. Een deuk, een kras en ook je bumper ziet er niet goed uit. Verzekeraar bellen dan maar?

Moet je autoschade wel of niet claimen?

Allereerst is het belangrijk om te weten of je verzekerd bent voor schade als gevolg van het raken van een paaltje. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen en de mate van de dekking verschilt per verzekering. Ben je WA-verzekerd? Deze verzekering dekt alleen schade die je aanricht bij anderen en niet de schade aan je eigen auto. Ben je beperkt casco verzekerd? Dan dekt het ook schade aan je auto die veroorzaakt is door bepaalde gebeurtenissen, zoals diefstal, brand of storm. Alleen bij een allrisk verzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto die jijzelf hebt veroorzaakt.

Wat kost de reparatie van je autoschade?

Een paar minuten zoeken op Google kan je helpen bij het beantwoorden van deze vraag. Je kunt ook langs een autogarage gaan om de kosten te achterhalen. Valt de schade qua kosten mee? Dan is het advies om de schade aan je auto zelf te betalen. Als je dat niet doet, dan stijgt je premie omdat je schadevrije jaren dalen.

Besluit je om toch de schade te claimen bij je verzekeraar? Neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij. Zij vertellen je meer over het indienen van een claim. Ze zullen je ook vragen om documenten aan te leveren, zoals foto’s van de schade, een beschrijving van het ongeluk en eventuele getuigenverklaringen. Zodra je alles hebt opgestuurd, zal je verzekeraar een schade-expert sturen om de schade te bekijken en de kosten in te schatten.

Hoe zit het met het betalen van eigen risico?

Als je een hoger eigen risico hebt, moet je mogelijk meer betalen voor de reparatie van de schade. Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen voordat je verzekeraar de rest van de kosten dekt. Als de reparatiekosten lager zijn dan het eigen risico, moet je de kosten zelf betalen.

Soms kun je de autoschade zelf oplossen

Heb je enkel een kleine kras aan het ongeluk overgehouden? Dan is ons advies om dit zelf te herstellen. Dit kun je eenvoudig doen met een lakstift in dezelfde kleur als de auto. Raadpleeg hiervoor het kleurcode-label. Op de meeste auto’s bevindt zich een label waarop de kleurcode van de lak staat. Soms zit deze op het chassis van de deur, in de deurstijl, in de kofferbak of onder de motorkap. Het is vaak een combinatie van letters en cijfers, bijvoorbeeld: NH-787M. Maak de plek schoon, ontvet het, schuur het licht op en vul de beschadiging. Laat het goed drogen en herhaal het indien nodig.

Autoschade is vervelend en soms kostbaar. Gelukkig zijn er veel manieren om schade te repareren en eventuele kosten te verhalen op je autoverzekering. Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn op de weg en jezelf te beschermen. Als je toch te maken krijgt met autoschade, wees dan niet ontmoedigd. Neem de nodige stappen om de schade te repareren en zo snel mogelijk weer veilig op weg te zijn.

Back To Top