8 tips om je auto klaar te maken voor de winter! De koude wintermaanden: niet…
Waarom zijn autoverzekeringen voor jongeren zoveel duurder?
Waarom zijn autoverzekeringen voor jongeren duurder?
Ben jij 18 en heb je net je rijbewijs gehaald? Dan kan het zijn dat je op zoek gaat naar je eerste auto. Zodra je die hebt gevonden, is het tijd om een autoverzekering af te sluiten. Het kan zijn dat je dan schrikt: wat een hoog maandbedrag! Waarom is dat eigenlijk zo? En waarom zou je dan eigenlijk niet de auto op de naam van je ouders of verzorgers zetten?
Hoe worden de kosten van de autoverzekering berekend?
Er spelen een aantal factoren een rol bij de hoogte van je autoverzekering. Denk aan:
- je woonplaats (op een drukke plek is er meer kans op schade),
- het kenteken (een grote auto kan meer schade veroorzaken dan een kleine),
- hoeveel kilometers je rijdt (hoe meer je onderweg bent,
- hoe groter de kans dat je eens een ongeluk hebt),
- het aantal schadevrije jaren (hoe meer, hoe lager de premie);
- je leeftijd.
Waarom betalen jongeren meer autopremie dan een volwassene?
Daar zijn een paar redenen voor, maar de belangrijkste is: jongeren (jonger dan 24 jaar) hebben minder rijervaring. Hierdoor lopen zij meer risico om betrokken te raken bij een ongeval. Dit kan te maken hebben met het gebrek aan ervaring, maar ook met andere factoren.
Verzekeraars concluderen dat jongeren bijvoorbeeld geneigd zijn om snel te rijden, afleiding te zoeken (zoals appen tijdens het rijden) of alcohol of drugs achter het stuur te gebruiken. Wanneer jongeren bij een ongeval betrokken raken, zijn de schadeclaims vaak hoger. Dit komt omdat jongeren vaak minder goed verzekerd zijn, waardoor zij hogere kosten moeten betalen wanneer zij bij een ongeluk betrokken raken.
Is het dan niet verstandiger om je auto op naam van je ouders te verzekeren?
De autoverzekering kan voor een jongere die misschien nog niet veel inkomsten heeft, een flinke kostenpost zijn. Het klinkt als een slimme manier om de auto dan maar op naam van je ouders te verzekeren. Maar als jij een auto koopt, ben jij eigenaar. De auto staat op jouw naam, jij bent hoofdbestuurder dus jij bent ook degene die de auto moet verzekeren. Zet je de auto en verzekering toch op naam van je ouders? Dan is dit fraude.
Wat gebeurt er als de verzekeraar achter verzekeringsfraude komt?
Het kan een aantal (grote) gevolgen hebben wanneer de verzekeraar erachter komt dat je niet eerlijk bent geweest. De verzekeraar kan ervoor kiezen om je auto uit de verzekering te halen. Als je niet verzekerd de weg op gaat, ben je stafbaar. Ook moet je je realiseren dat je – wanneer je toch schade rijdt – je diep in de buidel moet tasten. Je moet immers alles zelf betalen als je geen verzekering hebt afgesloten.
Ook kan het zijn dat de verzekeraar premie terug gaat vorderen. Dit betekent dat je het geld dat je niet hebt betaald, alsnog moet betalen.
Verzekeringsfraude is strafbaar en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. Het kan zijn dat je een gevangenisstraf krijgt en een boete moet betalen. Daarnaast wordt je geregistreerd in het fraude-register. Het kan daardoor moeilijker worden om in de toekomst een andere verzekering af te sluiten.
Al met al, voldoende redenen om de auto toch op je eigen naam te verzekeren. Op naam van je ouders bouw je zelf ook geen schadevrije jaren op, waardoor je maandelijkse premie ook niet zal dalen. Natuurlijk is het erg vervelend dat de premies voor jongeren hoger zijn, maar hoe voorzichtiger je rijdt, hoe sneller je korting spaart!
Rijbewijs gehaald? Sluit dan vandaag je autoverzekering af!
Het vergelijken van autoverzekeringen helpt jou om de beste deal te vinden. Zo ben je goed én goedkoop verzekerd! Start nu met vergelijken.
Gerelateerde berichten
Nieuwe woning gekocht? Vergeet dan ook je autoverzekering niet! Vaak een reden voor een felicitatie:…
Help! Ik heb schade aan mijn autobekleding! Foutje: je kind heeft per ongeluk drinken gelekt…