skip to Main Content

Wat zijn de gevolgen van het niet verlenen van voorrang?

Botsing met twee auto's

Wat zijn de gevolgen van het niet verlenen van voorrang? 

Je bent aan het autorijden, hebt je aandacht er niet helemaal bij en plotseling zie je een auto van rechts naderen. In alle haast probeer je nog te remmen, maar het is al te laat. Het resultaat is een botsing en schade aan beide voertuigen. Oei.. gelukkig zijn jullie zelf ongedeerd! Maar wie betaalt de schade? En wat dekt de autoverzekering in dit geval?

De dekking van de schade hangt af van de soort autoverzekering

De bestuurder die van rechts komt, heeft natuurlijk voorrang. Tenzij dat er sprake is van haaientanden. Als je deze voorrang niet verleent en er ontstaat schade, dan ben jij als bestuurder aansprakelijk voor deze schade.

Als je een WA-verzekering hebt afgesloten, dan vergoedt de verzekeraar de schade aan de auto van de ander. Jouw eigen schade moet je dan zelf betalen. Maar, als je een WA+ of allrisk-verzekering hebt, dan vergoedt de verzekeraar (meestal) ook schade aan jouw auto. Het is belangrijk om te weten dat bij het verlenen van voorrang niet alleen gekeken wordt naar wie er van rechts komt, maar ook naar de snelheid van het andere voertuig en de afstand. Er spelen dus wel een aantal factoren mee.

Wat moet je doen als je een aanrijding hebt gehad waarbij je geen voorrang hebt verleend?

Allereerst is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. In sommige gevallen kan het zijn dat er ook politie moet worden ingeschakeld om de situatie te beoordelen en een rapport op te maken.

Daarnaast is het ook belangrijk om de gegevens van de andere bestuurder te noteren. Denk aan de naam, het kenteken, de verzekeringsgegevens en contactgegevens. Zo kan de verzekeraar de schadeafhandeling in gang zetten.

Tot slot is het altijd belangrijk om alert te zijn tijdens het autorijden en goed te kijken naar het overige verkeer. Het verlenen van voorrang kan soms een fractie van een seconde schelen, maar kan veel ellende voorkomen.

Back To Top